Herdertjestocht Gorssel

facebook pagina Herdertjestocht Gorssel

De Protestante Gemeente Gorssel/Epse organiseerde op 22 december 2013 de tweede editie van de Herdertjestocht. Jong en oud waren ingezet om te helpen bij de organisatie van deze geslaagde tocht. De Herdertjestocht Gorssel hoort thuis in de rij van belangrijke Gorsselse evenementen.

Romeinen
herdertjestocht325px 2Romeinse soldaten houden de wacht bij de inschrijving.
Bekijk het complete fotoalbum.Onder trompetgeschal werden de bezoekers in de rij gezet door Romeinen om zich vervolgens bij de inschrijvers te laten noteren op lijsten. En zo werden de 671 bezoekers geteld, in opdracht van de keizer. Die was zelf niet aanwezig, maar wel was zijn stoel neergezet voor het geval dat hij langs zou komen! De meer dan honderd lichtjes, aangestoken door vier ploegen, wezen de weg.

Engelen, herders en wijzen
Twee gezellige vrouwen hadden nog geen tijd om zich te laten inschrijven. Het brood moest nog afgeleverd worden aan klanten. Maar al kletsende gaven ze het de bezoekers maar mee! Twee engelen vertelden over de boodschap die ook aan Maria verteld was, negen maanden geleden. De kinderen hoorden ook dat er tekenen waren: letters die ze konden opzoeken tijdens de tocht. Hieruit kwam het woord ‘Toren’: daar zouden ze het kindje kunnen vinden.

herdertjestocht325px 3De herders warmden zich bij het vuur en lieten de kinderen de schapen tellen. Schriftgeleerden schreven vele dingen op die ze hoorden onderweg. Een prachtig geklede wijze sprak over wierrook en wees de weg naar een koor dat liederen zong. Jozef en Maria, met ezel, werden ingehaald door de vele bezoekers die vervolgens geen plek konden vinden bij een bazige herbergier. De kok had geen soep meer. Of kon de kok niet koken?

Jozef, Maria en het kindje
Een wijze had een ‘stomstom’ bij zich en liet zien wat we na de rivier en de berg konden zien aan sterren. De prachtige klanken van een koperensemble klonken over de velden. De kameel van de donkere wijze was heel bijzonder en luisterde goed naar zijn baas. Hier stond de laatste letter van de speurtocht en het woord kon nu gevormd worden. De wijze wees nog dat het niet ver meer was en inderdaad: het kindje was te zien met Jozef en Maria onder de toren. Kinderen zongen kerstliederen buiten bij de ingang van de kerk.

Chocolademelk
herdertjestocht325px 1In de kerk was heerlijke warme chocomelk en waren prachtige kerstklanken te horen. Er was ook nog een zwerver in de kerk, die geld vroeg om de herdertjestocht volgend jaar weer mogelijk te maken. Dankzij de gulle giften van de bezoekers is dit zeker mogelijk en daar is de organisatie heel blij mee.

Je vervelen tijdens deze Herdertjestocht was bijna onmogelijk. Het was een prachtige avond met vele positieve reacties en de bezoekers verdwenen weer naar allerlei windstreken.

Kleding en attributen van het TheaterErf waren verspreid in de tocht te zien.

scannen0001kopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *